Inici
linia blanca
Any jubilar de sant Fructuós
linia blanca
Actes del martiri de sant Fructuós
linia blanca
Què és un Any Jubilar
linia blanca
Pregària i lema de l'any jubilar
linia blanca
Objectius
linia blanca
Condicions per rebre el jubileu
linia blanca
Els llocs jubilars
linia blanca
Projectes jubilars
linia blanca
Publicacions i escrits
linia blanca
Organització i enllaços
  AGENDA       NOTÍCIES       VÍDEOS   19 de abril de 2024
 
Notícies Notícies

HA COMENÇAT L’ANY JUBILAR


El diumenge 20 de gener es va inaugurar l’Any Jubilar de Sant Fructuós, bisbe, i sant Auguri i Sant Eulogi, diaques, a Tarragona amb una marcada participació ciutadana ressaltada amb representacions de totes les institucions del territori. Entre les autoritats civils i militars presents cal remarcar la de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el ple del consistori municipal; l’alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez; el president de la Diputació de Tarragona i alcalde de Vila-Seca, Josep Poblet; el sotsdelegat del Govern d’Espanya, Joan M. Abelló, i prop de quaranta alcaldes de diferents poblacions de la demarcació.

Els actes pròpiament dits van començar a les 5 de la tarda amb un recorregut processional des del Seminari fins a la Catedral. Mons. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, va presidir una comitiva en la qual s’hi trobaven la pràctica totalitat dels bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya, a més del bisbe emèrit d’Urgell, l’arquebisbe Joan Martí i Alanis; el bisbe emèrit de Requena (Perú), Mons. Víctor de la Peña; els abats de Montserrat i Poblet, i la pràctica totalitat del clergat diocesà. Van excusar la seva absència l’arquebisbe de Barcelona, cardenal Lluís Martínez Sistach, que aquest mateix dia prenia possessió de la seva parròquia cardenalícia a Roma; el bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Joan Carrera, i el bisbe de Terrassa, Mons. Josep Àngel Saiz.

Cal destacar, ara que se celebra l’Octavari per la unitat dels cristians, la presència de l’arquebisbe ortodox Josif, metropolita de París i per l’Europa Occidental del Patriarcat de Romania, i la de l’arximandrita Makarios, de Corfú (Grècia), del Patriarcat ecumènic de Constantinoble. A nivell
local, va assistir-hi el rector de la parròquia ortodoxa romanesa de Sant Fructuós i Sant Calinic, el pare Basile.

També va prendre part en la comitiva processional el Consell Pastoral Diocesà i la Comissió Executiva de l’Any Jubilar.

La Catedral, amb l’assistència de dos milers llargs de fidels, es va vestir de gala —malgrat la seva decoració un tant surrealista de xarxes i bastides— per tal de celebrar l’eucaristia inaugural de l’Any Jubilar. Dues pantalles penjades a l’interior del temple —una a cada nau lateral— van servir perquè tothom pogués veure l’obertura de la Porta (en aquest cas va ser la porta principal) que va tenir lloc a l’exterior de la Catedral. Aquest acte simbòlic significa el Crist, que es defineix a si mateix com a porta, i que ha obert el camí vers la Jerusalem del cel.

A continuació va començar pròpiament la celebració eucarística, i després de les lectures hi va haver un dels molts moments destacats de la celebració litúrgica: va ser la lectura de la Passio Fructuosi, en la qual tres joves adolescents, membres de les comunitats parroquials de Tarragona, van llegir les Actes de martiri, que conten els fets i els diàlegs mantinguts entre els protomàrtirs i el governador Emilià, que els va condemnar a morir cremats.

Tot seguit, en l’homilia, l’arquebisbe Jaume va explicar en què consisteix un any jubilar i va detallar els objectius que l’arxidiòcesi de Tarragona s’ha marcat per a l’any que tot just arrenca. També va voler remarcar que «la celebració jubilar està oberta a tothom, però abans de tot i per damunt de tot ha de ser un esdeveniment eclesial viscut per tota l’arxidiòcesi i, de manera particular, per les parròquies». L’arquebisbe també va destacar que «dins l’Any Jubilar ens proposem com a primers destinataris de la nostra acció social els sense-sostre de la nostra arxidiòcesi, projectes de dos dels nostres missioners —una casa parroquial a Kampanga, Rwanda, i el suport a un projecte a Kinshasa, el Congo— i ajudar els cristians de Terra Santa». Mons. Jaume va cloure la seva homilia demanant que «siguem tots abrandats pel mateix amor pel qual sant Fructuós, sant Auguri i sant Eulogi van testimoniar la fe i van donar la vida».

La celebració eucarística va tenir —com hem dit— alguns moments realment significatius, com ara l’abraçada fraternal del Senyor Arquebisbe amb els representants de les Esglésies ortodoxes.
Com és habitual, van solemnitzar la celebració els cants i música del Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral.

En acabar l’eucaristia, a la sortida de la Catedral, els fidels congregats van poder assaborir un tros de coca i vi dolç per tal d’entrar en calor i lluitar contra el fred que feia. El que no s’esperaven els presents va ser el castell de focs que va il·luminar de joia la Catedral de Tarragona. L’espectacle pirotècnic va ser molt aplaudit i lloat pels fidels reunits.

Els actes van continuar amb la inauguració de l’exposició permanent «Sant Fructuós i el seu temps» al Museu Bíblic de Tarragona, ubicat a la casa dels Concilis.

El dia es va cloure amb una recepció al palau arquebisbal, on el Senyor Arquebisbe va pronunciar unes sentides paraules d’agraïment envers tots els qui havien col·laborat en la realització d’aquest esdeveniment i va mantenir contactes amb les autoritats presents i, en particular, amb els representants de les Esglésies ortodoxes.

Cal recordar que avui, dilluns 21 de gener, data del 1750 aniversari del martiri amb què van ser coronats sant Fructuós, sant Eulogi i sant Auguri, els actes d’inici de l’Any Jubilar han continuat. A dos quarts d’onze del matí, el Sr. Arquebisbe ha presidit una pregària amb la lectura de la Passio Fructuosi, a l’amfiteatre de Tarragona. L’acte era obert a tothom. En acabar l’acte de l’amfiteatre, el Sr. Arquebisbe ha presidit la missa pontifical de la solemnitat dels sants màrtirs a la Catedral.

Tarragona, 21 de gener de 2008


Descarregar arxiu


 

Calendari
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

arquebisbat de tarragona


WEB PATROCINADA PER