Inici
linia blanca
Any jubilar de sant Fructuós
linia blanca
Actes del martiri de sant Fructuós
linia blanca
Què és un Any Jubilar
linia blanca
Pregària i lema de l'any jubilar
linia blanca
Objectius
linia blanca
Condicions per rebre el jubileu
linia blanca
Els llocs jubilars
linia blanca
Projectes jubilars
linia blanca
Publicacions i escrits
linia blanca
Organització i enllaços
  AGENDA       NOTÍCIES       VÍDEOS   29 de març de 2024
 
Notícies Notícies

LA DIVINA LITÚRGIA GRECOCATÒLICA DE RITUS BIZANTÍ A LA CATEDRAL


Va ser com un anar enrere en el temps. Els cants en llengua grega sonaren novament a la Catedral durant una funció litúrgica. La Divina Litúrgia (com és coneguda la missa a les comunitats cristianes orientals) va tornar a estar present entre nosaltres. La celebració grecocatòlica, segons el ritus bizantí, va sorprendre agradablement a les moltes persones que acudiren a la Catedral i que no la coneixien.

No era la primera vegada que es feia una eucaristia d’aquestes característiques a la Catedral, ja que durant l’anterior Any Jubilar (ara en fa cinquanta) ja n’hi va haver una. I possiblement, en temps remots, ja haurien sonat aquests cants arran que nombrosos monjos grecs arribaren a casa nostra en el segle VII, fugint de les lluites religioses que ensangonaven aquelles terres, d’on ens portaren —sembla ser— la devoció per santa Tecla. El que no s’havia vist mai era una celebració segons el ritus bizantí feta en llengua catalana i cants en grec.

Un improvisat iconostasi davant l’altar major reproduïa l’ambient de les esglésies greco-catòliques. A la seu, el Senyor Arquebisbe, assistia a la celebració per part del P. Manuel Nin, rector del Col·legi Grec de Roma. Abans d’inciar l’acte, el P. Nin, revestit a l’estil dels preveres greco-catòlics, va explicar el sentit de la missa segons la litúrgia de sant Joan Crisòstom.

La Catedral va revelar una sonoritat insospitada que va donar un aire d’esplèndida majestat als cants que entonaven els diaques i el cor del Col·legi Grec i que ompliren els cors d’emoció i d’universalitat. Un cop més es feia present el pensament de sant Fructuós: l’Església estesa d’orient fins a occident. La benedicció final la va impartir el Senyor Arquebisbe.

La impressionant cerimònia va ser seguida per un gran nombre de fidels, els quals varen combregar mitjançant les dues espècies —pa i vi—, d’acord amb el costum grec.

Cal dir que, prèviament a la celebració, els membres del Col·legi Grec, encapçalats pel P. Nin, un vendrellenc monjo de Montserrat, van visitar el Palau de l’Arquebisbat per tal de complimentar el Senyor Arquebisbe, el qual els va acollir amb mostres d’afecte i va departir llarga estona amb ells, convidant-los a visitar el Palau i mostrant-los l’icona dels Sants Màrtirs que es venera a la capella. Tots van sortir molt complaguts de la trobada.



 

Calendari
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

arquebisbat de tarragona


WEB PATROCINADA PER