INTERESSANT CONFERÈNCIA DEL P. JUAN MIGUEL FERRER SOBRE EL RITU HISPANOMOSSÀRAB
Malgrat un capvespre rúfol, un bon nombre de persones es van aplegar el dia 29 d’octubre a l’església de Sant Antoni de Pàdua de Tarragona per escoltar el P. Juan Miguel Ferrer Grenesche, vicari general de l’arxidiòcesi de Toledo, que va pronunciar una interessant i amena conferència en què va explicar les característiques del ritu hispanomossàrab, segons el qual s’havia de fer una missa a la Catedral amb motiu de l’Any Jubilar al dia següent. Entre els assistents hi havia Mons. Jaume Pujol, arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, i Mn. Miquel Barbarà, vicari general de l’arxidiòcesi, a més de nombrosos preveres.
Amb una paraula càlida i expressiva, i una dicció perfecta, el P. Ferrer va recordar que la litúrgia hispanomossàrab és l’hereva directa de la litúrgia dels primers temps del cristianisme, de la qual Tarragona va ser un centre molt important, amb una acreditada tradició litúrgicomusical. Va recordar també que l’Oracional visigòtic de Tarragona, que es conserva actualment a Verona, és un dels còdexs litúrgicomusicals més antics, datat a començaments del segle VIII, copiat poc abans de l’arribada dels invasors sarraïns, la qual va provocar la fugida de l’arquebisbe sant Pròsper, que en marxar es va emportar a Itàlia l’esmentat Oracional i les relíquies de sant Fructuós, bisbe, i sant Auguri i sant Eulogi, diaques. En el decurs de la seva atractiva exposició el conferenciant va repassar la trajectòria de la litúrgia a la península ibèrica durant el primer mil·lenni i va tenir un record per a aquells que, enmig de les més grans tribulacions —com ara les persecucions del segle IX— van saber mantenir la fe i el llegat litúrgic en un ambient hostil. Va dir també que el ritu hispanomossàrab va anar cedint el lloc al ritu romà a partir del segle XI.
L’il·lustre conferenciant es va estendre en detalls sobre una manera de celebrar l’eucaristia, de fort caràcter dramàtic i popular, molt semblant a la forma com la devia celebrar sant Fructuós, assistit pels seus diaques, en la Tàrraco del segle III.