Inici
linia blanca
Any jubilar de sant Fructuós
linia blanca
Actes del martiri de sant Fructuós
linia blanca
Què és un Any Jubilar
linia blanca
Pregària i lema de l'any jubilar
linia blanca
Objectius
linia blanca
Condicions per rebre el jubileu
linia blanca
Els llocs jubilars
linia blanca
Projectes jubilars
linia blanca
Publicacions i escrits
linia blanca
Organització i enllaços
  AGENDA       NOTÍCIES       VÍDEOS   29 de novembre de 2023
 
Notícies Notícies

LA REPRESENTACIÓ DEL MISTERI DE LA SELVA CELEBRA LA SEVA 29 EDICIÓ EN EL MARC DE L’ANY JUBILAR DE SANT FRUCTUÓS


Des del 1980 es representa, any rere any, i coincidint amb la celebració de la Mare de Déu d’Agost, el ‘Misteri de la Selva’, posada en escena del drama assumpcionista més antic d´Europa en llengua románica. La representació té com a escenari l’església de sant Andreu, a la Selva del Camp. Enguany es duran a terme dues representacions: la primera el 14 d’agost, a les 22 hores, i la segona el 15, a les 20. El telèfon de contacte per reservar entrades és el 654 843 450. Hem parlat amb Joan Massana, ex-president del Patronat del Misteri de la Selva, i Núria Cavallè, relacions publiques del Misteri.

Ambdos expliquen que l’origen del Misteri es troba en la voluntat de l’Església d’arribar al poble amb els elements més importants que aquest ha de conèixer. El tema central de l´obra, l´Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Aquesta tradició venerable, de la qual ja tenim documentació en el segles IV i V, va ser divulgada el segle XIII per Jaume de Voràgine en la seva Llegenda àuria. La consueta amb el text de la Representació és d´autor anònim. Va ser trobat en una llibreta de censals pagats a la Senyoria de Prades i Mont-ral. Aquesta llibreta va fer cap a l´Arxiu Parroquial de la Selva del Camp i, posteriorment, a l´Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es conserva actualment. La primera notícia del Misteri la va donar l´historiador selvatà Mn. Joan Pié i Faydella a finals del s. XIX.

Tant Massana com Cavallé consideren que ‘qualsevol persona pot gaudir del Misteri, ja sigui des del punt de vista de la fe, artístic, arqueològic, literari...’ En aquest mateix sentit, Joan Massana va recordar que l’any passat van actuar a Jerusalem i va resultar ‘una experiencia sensacional’ de la qual en va gaudir tothom, independentment de la seva confessió, i aquest és un dels valors del Misteri, ‘la capacitat d’arribar a tothom’.

La voluntat del més d’un centenar de persones que colaboren en la celebració del Misteri és ‘actualitzar l’obra, sense caure en cap anacronisme’. El Misteri de la Selva del Camp té com a característica la sobrietat; es porta a terme en un escenari horitzontal, no vertical com el del Misteri d’Elx; l’escenari s’estructura d’oest – l’infern-, a est- el paradís; i la novetat d’enguany és que han canviat la luminotècnia.

 

Calendari
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

arquebisbat de tarragona


WEB PATROCINADA PER